WRC, Neste rally Finland 2016 – Kris Mik ima 18.8 sek. prednosti

29. јул, 2016. #

Kada jedan vrhunski reli vozač u bilo kojem WRC takmičenju već posle nekoliko brzinskih ispita stekne prednost od 18.8 sekundi nad drugoplasiranim i jo više u odnosu na sledećih u TOP 10, onda je po sredi perfektna vožnja u perfektnom automobilu ili neka srećna i neobična okolnost.

U primeru tek započetog NESTE RALLY FINLAND 2016. takvu razliku je ostvario Severni Irac, 37. godišnji KRIS MIK, sa „sitroenom“. KRIS MIK se po uspesima u WRC serijama ne može porediti sa OŽIEOM, LATVALOM i još nekima jer nikada nije bio šampion sveta. Prvi put je na jednom WRC reliju pobedio tek minule godine u Argentini a drugi put nedavno, ove godine, u Portugalu, a u svet WRC-a je ušao još 2002. godine za volanom „ford pume S1600“.

Sve to su činjenice, to nije preuveličavanje, medjutim ako naglasimo da je KRIS MIK dva puta pobedjivao na makadamskim relijima i da je u jednom od najboljih timova sveta,u SITROENU, onda je sasvim razumljivo i objašnjivo zašto se plavokosi Irac tako dobro snalazi na posebno teškim putevima Finske, gde je posle 6 ispita uknjižio prednost od 18.8 sekundi. Kao što je poznato, KRIS MIK sa SITROENOM testira model za narednu godinu i u ovoj sezoni će učestvovati samo na nekim relijima.

U Finskoj je okončan prvi deo drugog dana, odradjen je SERVIS pa se nastavlja takmičenje na još 5 istih brzinskih ispita, koji su na programu danas.

Vreme je idealno za reli i mašine, temperatura vazduha je oko 23 stepena, ali, za sutra je najavljena mogućnost padavina, pa ako kiša ovlaži šljunak onda će profitirati najprecizniji i oni sa manjim greškama a svi koji prate WRC znaju da prva desetorica voze neobjašnjivo i nestvarno brzo i često sa previše rizika.

Poredak posle 6. brzinskih ispita od ukupno 24:

1. Mik
2.Latvala  + 18.8 sek.
3. Ožie + 23.3
4. Mikelsen  + 29.2
5. Nojvil  + 29.4
6. Brin   + 33.2
7. Ostberg  + 36.5
8. Padon + 39.2
9. Kamili + 48.3
10. Tanak  + 53.9

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije