Vremeplov – Pre 20 godina na stazi Magny Cours vozio je Andrej Kulundžić

9. јул, 2016. #

U knjizi „Moj svet brzine“, objavljenoj 2008. godine, na strani broj 158, u delu pod nazivom ličnosti – Andrej Kulundžić, nalazi se sledeći tekst:

„…i počela je četvorogodišnja turneja po najvećim evropskim stazama u „Porše super kupu“. Bilo je to izuzetno popularno takmičenje vozača iz raznih zemalja u dvadesetak fabrički pripremljenih „poršea 911( 993)“ čiji su motori bili plombirani, dakle nije bilo dozvoljeno nikakvo intervenisanje, sem kontrole pritiska u pneumaticima i štelovanje trapa. Sa 25 godina je Andrej ušao u automobil od 3800 kubika i 315 konja, a posle prvog treninga mu je pozlilo. U četiri predstojeća kupa ( 95,96,97 i 1998 ) vozio je u Imoli, Barseloni, Monaku, Manji Kuru, Silverstonu, Hokenhajmu, Budimpešti, Belgiji, Nirburgringu, Monci itd. „Porše kup“ je održavan nedeljom oko 11 časova, neposredno uoči početka gran prija formule jedan, pred preko 100.000 gledalaca ! Kao gosti kupa, „VIP“vozači, pojavili su se u tim trkama najpoznatiji automobilisti i motociklisti iz drugih serija. Vozili su pored Andreja Kulundžića, Ralf Šumaher, Žak Lafit, Žan Pjer Žarije,Tara Takagi, Bruno Djakomeli, Alesandro Zanardi, ,Masimo Biasion, Loris Kapirosi, Jan Magnusen i mladi Pol Belmondo……U Francuskoj sam bio 1996. godine, na pisti Manji Kur gde je održana trka „Porše super kup“ i gran pri formule jedan, i sa tog dogadja ostalo je pregršt lepih uspomena. Marjan Kulundžić je u toku tog sportskog vikenda zabeležio mnoštvo zanimljivih momenata. Bio sam pokraj Šumahera, Bergera, Hila, Frenka Vilijamsa, reliste Delkura i Ranjotija, kao i sa „profesorom“ formule jedan,Alenom Prostom.
U „Porše super kupu“ Andrej Kulundžić je imao vrlo solidne rezultate, bio je zapažen i postao je poznat. U prvoj sezoni na kraju godine bio je osmi, u drugoj jedanaesti, u narednoj opet osmi, a 1998. godine zauzeo je u konačnom poretku sedmo mesto. U toku „kupa“ beležio je i više plasmane ( u Budimpešti i Nirburgringu – četvrto mesto, u Monci – peto mesto ).

 

 

 

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije