Novi brzinski rekord !

8. јул, 2016. #

Pre svega podsetimo da je Bloodhound SSC kandidat za obaranje svetskog brzinskog rekorda, odnosno vozilo čijim stvaraocima je cilj da s njim probiju granicu od 1.600 km/h, tj. 1000 m/h. Rad na ovom projektu traje već skoro osam godina, obavljeno je već par testova i biće ih još, a sada je određen i konačan datum napada na svetski brzinski rekord.

Tačnije, u oktobru sledeće godine u Južnoj Africi, u pustinji Kalahari, odnosno na lokaciji Hakskeen Pan, ako sve prođe po planu, verovatno će se ispisati nova stranica istorije.

Ova raketa na točkovima je dugačka 13,5 m a primarno ju pokreće Rolls-Royce EJ200 mlazni motor preuzet iz Eurofighter Typhoona. To bi trebalo da bude dovoljno da SSC ubrza do oko 1.046 km/h, a kada postigne tu brzinu dodatno ubrzanje bi trebalo da omogući „hibridna raketa“ koja radi u saradnji s Jaguarovim 5,0 litarskim V8 kompresorskim pogonskim agregatom čiji zadatak je isporučiti 40 litara pogonskog goriva u sekundi.

Ukupna snaga ovog pogonskog sklopa iznosi 99,291 kW, odnosno 134,937KS, što je, veruje se, dovoljno da vozilo postigne 1000 m/h tj. 1609 km/h za 55 sekundi, odnosno obavi postavljanje rekorda za nešto više od dva minuta, ako u sve uračunamo i usporavanje.

Upravljač ove zveri je poveren Andyju Greenu, trenutnom vlasniku titule najbržeg čoveka na kopnu. Naime, upravo je Green 1997. postavio trenutno važeći kopneni rekord od 1.228 km/h s modelom Trust SSC i time postao prvi, zvanično priznati, čovek koji je na zemlji probio zvučni zid.

Izvor: Autonet.hr + Auto blog.rs

Galerija slika

Članci iz iste kategorije