Moto GP Zahsenring,Nemačka – Jedna od najčudnijih trka

17. јул, 2016. #

Vozač Repsol Honde Mark Markes ostvario je maestralnu pobedu na devetoj trci Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Nemačke.

Markes je upisao sedmi uzastopni trijumf na stazi „Zahsenring“, od toga četvrti u kraljevskoj klasi, zahvaljujući sjajnoj vožnji i pametnim odlukama u promenljivim uslovima.

Drugo mesto zauzeo je vozač LCR Honde Kal Kračlou, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao Andrea Doviciozo na Dukatiju.

Devetostruki svetski šampion Valentino Rosi i njegov tim su doneli loše odluke, pa je Doktor na kraju zauzeo osmo mesto. Njegov timski kolega Horhe Lorenco imao još jednu trku za zaborav, koju je završio tek na 15. poziciji.

Velika nagrada Nemačke pružila je mnogo uzbuđenja, počela je po izuzetno mokroj stazi, da bi se kako je vreme odmicalo ona prosušila. Veliki broj vozača smenjivao se u vođstvu, činilo se da je Doviciozo blizu druge pobede u kraljevskoj klasi, međutim, Markes je povukao sjajan potez i u pravom trenutku otišao u boks po motor sa pneumaticima za suvo.

Mladi Španac je u prvom delu staze čak izleteo sa staze, vratio se na nju i kockao se, što mu se na kraju isplatilo novom pobedom. Kračlou mu je na kraju bio najbliži, posle sjajne vožnje posle odlaska u boks, da bi Doviciozo na kraju trećim mestom spasao trku posle kasnog odlaska na promenu motora.

Italijan je vodio tokom većeg dela trke i borio se sa Rosijem, Ektorom Barberom na Avintiji i vozačem Estrelja Galisija Mark VDS rejsinga Džekom Milerom. Međutim, iako su ih timovi pozivali u boks, oni su ostajali na stazi i to ih je, kada se izuzme Doviciozo, koštalo mesta na podijumu. Vozač Dukatija je profitirao od odluke svog tima da mu stavi pneumatike za suvo, dok su Rosi, Barbera i Miler imali za promenljive uslove i tako su izgubili mnogo vremena.

Kračlou i Doviciozo su do podijuma došli pretekavši Skota Redinga na Pramak Dukatiju u poslednjim trenucima trke. Reding je tako bio bolji od ostalih, ispred Andree Janonea na Dukatiju, drugog vozača Repsol Honde Danija Pedrose, Milera i Rosija. Prvu desetoricu kompletirali su Barbera i Alvaro Bautista na Apriliji, dok je Lorenco bio 15, sa skoro celim krugom zaostatka u odnosu na Markesa.

Markes sada na čelu generalnog plasmana ima 170 bodova, a prate ga Lorenco sa 122 i Rosi sa 111.

U Moto2 kategoriji trijumfovao je aktuelni šampion Žoan Zarko, posle foto-finiša u cilju sa miljenikom domaće publike Jonasom Folgerom.

Mladi Malezijac Kajrul Idam Pavi je bio najbolji u Moto3 kategoriji, pošto je još jednom pokazao da je maestralan u kišnim uslovima.

Ovogodišnji Moto GP šampionat se nastavlja 14. avgusta Velikom nagradom Austrije na stazi „Red Bul ring“.

Tok trke:

Od starta na „Zahsenringu“ poveo je Markes, ispred Rosija i Petručija, a sledili su ih Doviciozo, Barbera i mlađi Espargaro. Doktor je vrlo brzo preuzeo vođstvo, da bi se i Doviciozo i Petruči našli ispred Markesa, koji je uzvratio vozaču Pramak Dukatija. Petruči i Markes su vodili najveću borbu na stazi, a borbi pri vrhu pridružio se Miler, koji se probio do šestog mesta, iza Barbere.

Doviciozo je u trećem krugu napao Rosija, a potom je isto učinio i Petruči, da bi se Miler našao ispred Barbere. Petruči je polako počeo sa napadima na Dovicioza i uspeo je da ga pretekne u četvrtom krugu, a Lorenco je tada bio tek na 13. poziciji. Najbolja trojica su pojačala ritam i odv odvojili su se od Markesa, kojeg je pretekao Miler u šestom krugu.

Za samo nekoliko krivina, Lorenca su pretekli i stariji Espargaro i Vinjales, a ispred njih sjajnu bitku su vodili Reding, Janone i Kračlou. U 11. krugu, Petruči je izleteo iz vođstva, a samo nekoliko krivina i Markes, ali je uspeo da se vrati u trku na deveto mesto. Doviciozo je tako nasledio prvu poziciju, nešto više od sekunde ispred Rosija, a sledili su ih Barbera, Miler i Pedrosa.

Janone je u 14. krugu otišao na promenu motora, a daleko ispred Barbera je pretekao Rosija za drugo mesto. Četiri kruga kasnije, u boks su otišli Markes i mlađi Espargaro, dok su vodeći ostali na stazi, a Rosi napao Barberu i vratio se na drugo mesto. Iza njih, Kračlou je pretekao Milera, da bi Pol Espargaro izleteo sa staze.

Iako ga je tim pozvao u boks, Rosi je ostao na stazi i potpuno se primakao Doviciozu, dok su vozači iza njih išli po nove motore. Markes je u međuvremenu sustizao vodeće, dok je Doviciozo na čelu uspeo da se malo odvojio od vodećih, da bi svi oni otišli u boks sedam krugova pre kraja sem Milera.

Markes je grešku svojih rivala iskoristio i probio se na drugo mesto, ispred Redinga, Dovicioza, Kračloua, Barbere i Rosija. Krug kasnije, Markes je pretekao Milera za vođstvo, a Australijanac je nešto kasnije otišao do boksa i vratio se u borbu sa grupom u kojoj je bio Rosi. Italijan je izgubio mnogo vremena jer mu je tim stavio pneumatike za promenljive uslove, a ne za suvo kakav je slučaj bio sa Markesom.

Do kraja trke, Kračlou i Doviciozo su uspeli da preteknu Redinga u borbi za podijum, pa je Britanac morao da se zadovolji četvrtim mestom. Iza su sledili Janone, Pedrosa, Miler i Rosi, dok su i Barbera i Bautista bili među prvom desetoricom. Vinjales je bio 12, ispred Smita, starijeg Espargara i Lorenca.

Izvor: Sportklub.rs + Auto.blog.rs

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije