Tuga, otišao veliki Mohamed Ali !

4. јун, 2016. #

 

 Najbolji bokser svih vremena
preminuo  u 74. godini

 

Legendarni bokser je primljen pre par dana u bolnicu u Feniksu zbog problema sa plućima. Iako je to označeno kao preventiva, stanje mu se pogoršalo, juče tokom dana je priključen za aparate, ali je noćas stigla tužna vest.Ali, rođen kao Kasijus Klej je verovatno najbolji bokser ikada, višestruki šampion sveta u teškoj kategoriji. Ostaće upamćene njegove borbe protiv Sonija Listona za prvu titulu, zatim „Borba veka“ i duel u Manili protiv Džoa Frejzera i mitski okršaj u džungli „Rumble in the jungle“ u Kinšasi kada je savladao Džordža Foremana i vratio titulu.Mohamed Ali je razbesneo belu Ameriku kada je prešao u Islam i odbio da ide u Vijetnam. Oduzete su mu sve titule u drugoj polovini šezdesetih kada praktično nije imao rivala. Bio je suspendovan četiri godine, četiri najbolje godine svoje karijere.Kasnije je ipak pokazao da je najbolji na svetu, sedamdesetih je bez dileme bio najpopularniji sportista na planeti.Osvojio je kao klinac titulu u Rimu na OI, zlato u teškoj kategoriji, a njegova pobeda nad Sonijem Listonom 1964. i pojas u teškoj kategoriji je izazvala šok.

Prvi poraz doživeo je tek prilikom povratka u ring posle suspenzije i to protiv Frejzera. Kada ga je savladao manje poznati Ken Norton, svi su mislili da je gotov.

No, Muhamed Ali se vratio, i to na kakav način, 1974. kada je plesao na konopcima protiv Foremana. Usledila je Manila, kada mu je pre 15. runde Frejzer predao meč, u borbi titana za koju je Ali jednom rekao da je nešto najbliže umiranju što čovek može da zamisli.

Titulu je treći put osvojio protiv Leona Spinksa 1978. već tada mu je dijagnostikovana Parkinsonova bolest. Oprostio se protiv Trevora Bervika 1981.

Veličanstveni Ali je 1996. zapalio olimpijski plamen u Atlanti. Živeo je povučeno, njegov brat je potvrdio da se poslednjih godina jedva kretao i govorio.

Ipak, Ali nastavlja da živi, legenda o njemu sija i danas, najbolji bokser ikada se preselio odavno među besmrtne!
izvor – Sport net

Galerija slika

Članci iz iste kategorije