TCR Salzburgring – Mesto gde Srbi pobedjuju

4. јун, 2016. #

Automobilski sport Srbije u svojoj istoriji više puta se vezuje za poznatu austrijsku stazu SALZBURGRING. Pre 15 godina bili smo na licu mesta, na pisti dugačkoj 4.322 km. gde se u NEMAČKOM KLIO KUPU 2001 borio naš šampion, sportista iz Gorjana kod Užica, MILOVAN MIKICA VESNIĆ.

Posle 16 krugova i predjenih 67.712 km, sa vremenom 27.43-193 minuta snažni „klio“ sa brojem 10, u rukama momka koji je tada imao 25 godina ubedljivo je kao PRVI projurio kroz cilj. Iza sebe je ostavio neraspoložene nemačke asove, MARC BASSENG-a ( + 4.45 sek.), THOMAS MARCHALL-a ( + 5.579 sek. ) i ostalih dvadesetak vozača. Bila je to izvanredna trka. Mladi VESNIĆ je već na treninzima imao sjajno vreme i zaradio POL poziciju. Tehnička komisija je u više navrata pokušavala da pronadje neku „dlaku u jajetu“ srpskog automobiliste ali je sva tehnička priprema pobedničkog automobila bila pod nadzorom čuvenog MILUNA VESNIĆA, nezaboravnog šampiona JUGOSLAVIJE, vozača koji je u svet auto sporta kao takmičar ušao iste godine kada i autor ovog teksta, davne 1976. kada se rodio danas jedan od najuglednijih asova naše zemlje MILOVAN MIKICA VESNIĆ.

SALZBURGRING je kasnije često posećivan od strane naših majstora volana. Bili smo takodje na licu mesta kada je po kiši slavio beogradski šampion VOJA LEKIĆ, sa svojom „hondom“ a kasnije je u istom automobilu na SALZBURGRINGU trijumfovao i državni prvak iz Beograda ALEKSANDAR TOŠIĆ.

Godine su prolazile a SALZBURGRING je opet bio mesto radovanja za SRPSKI AUTOMOBILIZAM. Danas najbolji automobilista SRBIJE, 31. godišnji Pančevac, DUŠAN DUCA BORKOVIĆ zabeležio je novi evropski trijumf i u ETCC seriji i 2013. pobedio na austrijskom megdanu sa svojim „ševrolet kruzom“.

Ovog vikenda DUŠAN DUCA BORKOVIĆ opet vozi na SALZBURGRINGU. To je neobična staza, ima blizu posle starta nezgodnu „s“ krivinu, praktično „šikanu“ a posle u drugom delu staze i posle brzog pravca, gde će se voziti preko 200 km. na sat, dolazi najopasnija i veoma dugačka desna krivina sa velikom „G“ silom koja prosto izbacuje automobile u pesak.

Našem asu predstoji izuzetno težak zadatak i na KVALIFIKACIJAMA ( subota 15 časova ) i na TRKAMA ( nedelja 12.35 i 14.05 ). Internacionalna TCR serija je posle 4 RUNDE prikazala neverovatnu konkurenciju gde se na podijum mogu popeti praktično svi koji učestvuju. DUŠAN DUCA BORKOVIĆ spada u red šampiona koji zaista perfektno vladaju kolima i koji su istinski NEUSTRAŠIVI, ali, valja misliti na komentar incidenta u Imoli, komentar našeg starog šampiona i nekadašnjeg TEHNIČKOG KOMESARA, beogradskog poznavaoca auto trka BOŠKA MARKOVIĆA : „Kad vidiš da imaš posla sa nasilnikom i bahatim vozačem a čuvaš dobru poziciju i trka je u finišu, skloni se i pusti ga da prodje“.

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije