Pikes Peak, Kolorado – Električari blizu Loebovog rekorda !!!

27. јун, 2016. #

Na ovogodišnjem izdanju najpoznatijeg uspona, legendarnog Pikes Peaka, opet je učestvovao E-Runner koji pokreće Rimčev električni pogon.

Iako se očekivalo da će zahvaljujući brojnim poboljšanjima stići do samog vrha, Rimčev E-Runner sa 1,1 MW morao se zadovoljiti trećim mestom u konkurenciji električnih bolida, odnosno petim vremenom u ukupnoj konkurenciji.

Za upravljačem je opet bio veteran Pikes Peaka, legendarni Nobuhiro Monster Tajima, ali s vremenom od 9:51,978 nije mogao više od trećeg mesta. Ispred njega je s vremenom 9:06,015 bio Tetsuya Yamano i njegov 4-Motor EV Concept, dok je prvo mesto i ove godine ostvario Ryes Millen popravivši svoj i ujedno „električni rekord“ za gotovo deset sekundi. Uspon dug dvadesetak kilometara apsolvirao je u eO PP1100 bolidu za 8:57,118, što je najbolje u konkurenciji električnih vozila i drugo najbolje vreme u ukupnom poretku.

Ukupni pobednik sa sedam sekundi prednosti pred Millenom je Romain Dumas u bolidu Norma M20 RD Limited.

Ipak, Millen se ne predaje i kaže da ima izuzetan bolid sa pogonom na sva četiri točka sposoban da u skoroj budućnosti ostvari najbolje vreme u istoriji. Ove godine u tome ga je sprečila visoka temperatura okoline, pa je zbog izbora mekših guma puno izgubio na proklizavanju. Millen je siguran da će u narednih nekoliko godina oboriti Loebov rekord iz 2013. godine ( 8.13.878 ).

Izvor: Index.hr + Auto blog.rs

Galerija slika

Članci iz iste kategorije