Moto GP Katalunja – Rosi pobedio, Janone srušio Lorenca

5. јун, 2016. #

Pravda u sportu uvek bude zadovoljena, Nakon nesrećnog odustajanja u Muđelu zbog kvara motora, Valentinu Rosijuje u Barseloni sve išlo „na vodenicu“. Uspeo je da stigne do trijumfa ispred Marka Markeza, a uslugu mu je učinio i (nespretni) Andrea Janone, koji je izgurao sa staze Horhea Lorenca.

Velika nagrada Katalunje krenula je u senci tragičnog događaja sa slobodnog treninga u petak, kada je život izgubio vozač Moto 2 klase Luis Salom.

Najbolji start imao je Horhe Lorenco, i odmah preuzeo lidersku poziciju. Ipak, u petom krugu Valentino Rosi stupa na scenu. Prvo je uspeo da pretekne Markeza na drugom mestu, da bi se potom našao i ispred Lorenca.

Bio je to početak kraja za aktuelnog šampiona i vodećeg u generalnom plasmanu. Redom su ga prestizali, Markez, Pedrosa, a na 15 krugova pre kraja i mladi Maverik Vinjales.

I dok su Rosi i Markez vodili borbu na vrhu, sledi novi peh za Lorenca. Osam krugova pre cilja, Janone je ga je dokačio prednjim točkom, nakon čega su obojica izletela sa staze. Vozač Jamahe nije krio bes, a MotoGP je najavio i istragu ovog incidenta.

Finiš trke protekao je u znaku vodećeg dvojca Rosi – Markez. Markez se u nekoliko navrata našao ispred Italijana, ali Rosi nije dozvolio da mu izmakne pobeda. Kao treći završio je Pedrosa, dok je Vinjalesstigao do još jednog zapaženog rezultata, i osvojio četvrtu poziciju.

Svi vozači koji su se našli na podijumu, imali su majice sa natpisom „Zauvek u našim srcima“, posvećene tragično nastradalom Salomu.

Mark Markez je zahvaljujući izletanju Lorenca novi lider šampionata sa 125 bodova, Lorenco je drugi sa 115, Rosi na trećem mestu ima 103.

Naredna trka vozi se za tri nedelje u holandskom Asenu.

Izvor: Sportklub.rs + Auto.blog.rs

Galerija slika

Članci iz iste kategorije