Futuristički koncept Goodyear pneumatika budućnosti Eagle-360 i IntelliGrip predstavljenu Sloveniji

8. јун, 2016. #
 

 

Futuristički koncept Goodyear pneumatika budućnosti Eagle-360 i IntelliGrippredstavljenu Sloveniji

 

Goodyear je na posebnom događaju „Ženeva posle Ženeve“, koji se odigrao u blizini Kranja, predstavio konceptualne pneumatike Eagle-360 i IntelliGrip.Novi pneumatici budućnosti namenjeni su upravljanju autonomnim vozilimai doprinose većoj sigurnosti učesnika u saobraćaju.

 

Kranj, 8. jun2016.–Tri meseca nakon Međunarodnog ženevskog salona automobila 2016, gde je Goodyear predstavio revolucionarne konceptualne pneumatikeIntelliGrip sa naprednom tehnologijom senzora i Eagle-360 jedinstvenog loptastog oblika koji može da se okreće za 360 stepeni, svoje inovacijesada prikazuje i u Sloveniji.

 

Na događaju „Ženeva posle Ženeve“, pneumatike budućnosti predstavio je Karlos Ćipoliti (CarlosCipollitti), generalni direktor Goodyear centra za inovacije iz Luksemburga i objasnio Goodyear-ovu viziju vožnje autonomnim vozilima prve generacije. »Pametni pneumatici, kao što je konceptualni pneumatik IntelliGrip, doprinosevećoj sigurnosti kako vozača, tako i pešaka

 

 

Novi konceptualni pneumatik Eagle-360

Jedinstven oblik Goodyear-ovog Eagle-360 ispunjava zahteve autonomne mobilnosti i predstavlja ključni faktor za unapređenu okretnost vozila jer može da se pokreće u svim smerovima, što doprinosi većoj sigurnosti putnika.“, rekao je generalni direktor Goodyear centra za inovacije u LuksemburguKarlos Ćipoliti.Aktivna tehnologija omogućava pneumatiku da smanji opasnost od klizanja i zadrži siguran smer vožnje u rizičnim uslovima, kao što su poledica ili neočekivane prepreke na voznoj površini. Loptasti oblik obezbeđuje bočnu gipkost što znači da vozilo može zaobići prepreku bez promene smera vožnje. Eagle-360 omogućava skretanje u svim pravcima što omogućava jednostavnije i lakše parkiranje.

 

Zahvaljujući sferičnom obliku pneumatik je na Međunarodnom ženevskom salonu automobila privukao pažnju stručne javnosti. Eagle-360 poseduje mogućnost povezivanja s vozilom, što poboljšava uslove vožnje autonomnih automobila. U konceptualni pneumatik su ugrađeni senzori koji beleže stanje na putu, uključujući vremenske uslove i voznu površinu, a sakupljene podatke dostavljaju kako samom automobilu tako i ostalim vozilima, čime se povećava sigurnost na putu. Zahvaljujući Goodyear-ovoj tehnologiji za praćenje habanja gazećeg sloja i pritiska u pneumatiku, senzori beleže i poravnavaju habanje pneumatika i time omogućavaju veći broj pređenih kilometara.

Oblik konceptualnog pneumatika Eagle-360 bazira se na oponašanju prirodekoju Goodyear često koristi u svojim konceptima. Gazeći sloj pneumatikaimitira šaru moždane kore, a višesmerni blokovi i kanali doprinose sigurnom kontaktu s podlogom. Pri oblikovanju dna kanala dizajneri Goodyear-a ugledali su se na sunđer koji je u suvom stanju čvršći, a u mokrom mekši. Inovativna tekstura apsorbuje vodu na putu i centrifugalnom silom je odvodi sa gazeće površine, čime smanjuje opasnost od akvaplaninga i obezbeđuje optimalne vozne karakteristike.

 

Video koji detaljno prikazuje novi konceptualni pneumatik, možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=AcuNPebCRCc

 

GoodyearIntelliGrip

Novi koncept predstavlja podršku sistemu upravljanja autonomnih vozilakoja se pri vožnji oslanjaju na podatke dobijene od drugih vozila, vozača, pešaka i pametnih gradova. Stoga će pneumatici kao što je GoodyearIntelliGrip, imati presudnu ulogu pri razmeni ključnih informacija u vožnji.Komunikacija sa centralnim kompjuterom vozila doprineće boljim voznim karakteristikama i većoj sigurnosti. Sposobnost pneumatika da detektuje mokru ili klizavu podlogu omogućava bolji odziv u krivini, skraćuje zaustavni put, poboljšava stabilnost i  obezbeđuje podršku sistemu za sprečavanje sudara. Goodyear je razvio specijalne algoritme koji obuhvataju varijabilne faktore kao što su pritisak i temperatura u pneumatiku, čime se obezbeđuje bolja ocena stanja pneumatika kao i optimizacija autonomnog kontrolnog sistema vozila.

 

Vise informacija o novom konceptualnom pneumatikumožete da pronađete u video materijalu koji vam je dostupan na linku: https://youtu.be/EtWQ_ijDrTU

 

 

 

Dodatne informacije:

 

 

Simona Dijak

Vođa komunikacija

T: +386 (0)4207 7026

simona_dijak@goodyear.com

 

 

Romana Stare

Vođa marketinga

T: +386 (0)4207 7025

romana_stare@goodyear.com

 

 

Informacije o preduzeću GoodyearDunlop Sava Tires

 

GoodyearDunlop Sava Tiresd.o.o. je jedan od vodećih proizvođača pneumatika u jugoistočnoj Evropi. Od 2004. godine stopostotni vlasnik preduzeća je GoodyearDunlopTiresEurope B. V. Društvo GoodyearDunlop Sava Tires, koje odlikuje certifikat „Družini prijazno podjetje“ i koje je ove godine četvrti put uzastopce dobilo certifikat „Top Employer“, ima oko 1.400 zaposlenih.

 

GoodyearDunlop Sava Tires proizvodi, odnosno prodaje, pneumatike za putnička, poluteretna i teretna vozila, pneumatike za industrijske i građevinske mašine, pneumatike za motocikle i unutrašnje gume. Prodajni program čine pneumatici pet robnih marki: Goodyear, Dunlop, Sava, Fulda i Debica. Naši pneumatici pružaju sigurnost i udobnost vozačima na putevima u celom svetu jer više od 90 procenata pneumatika prodajemo u evropske i druge države putem prodajne mreže koncerna Goodyear. Za više informacija o našim pneumaticima posetite internet strane www.goodyear.eu, www.dunlop.eu, www.fulda.eu i www.sava-tires.com.

 

 

Informacije o korporaciji Goodyear

 

Goodyear je jedan od najvećih proizvođača pneumatika na svetu. Zapošljava oko 66 hiljada ljudi, a proizvodnju ima u 49 pogona koji se nalaze u 22 države u svetu. U svoja dva Centra za inovacije, Akron u Ohaju i Colmar-Berg u Luksemburgu, Goodyear nastoji da razvija najnaprednije proizvode i usluge koji u svojoj branši postavljaju standarde u tehnologiji i performansama. Za više informacija o korporaciji Goodyear i njenim proizvodima posetite internet stranu www.goodyear.com.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije