Nissan i Mitsubishi Motors uspostavljaju strateški savez

16. мај, 2016. #


Nissan preuzima 34
 % udela u Mitsubishi Motorsu za 237 milijardi jena

 

(Yokohama i Tokio) – 12. maj 2016. Nissan Motor Co., Ltd. („Nissan”) i Mitsubishi Motors Corporation („MMC”) objavili su da su danas potpisali Temeljni ugovor kojim se uspostavlja dalekosežni strateški savez između ta dva japanska proizvođača.

Nakon izdavanja deonica MMC-a, Nissan će za 237 milijardi jena preuzeti 34 % vlasničkog udela u MMC-u.

Strateškim savezom produbiće se dosadašnje partnerstvo Nissana i MMC-a u okviru kog ova dva proizvođača zajedno sarađuju već pet godina.

Nissan i MMC dogovorili su saradnju na područjima koja uključuju: nabavku, zajedničke platforme za vozila, deljenje tehnologija i zajedničku upotrebu fabrika kao i zajednički ulazak na tržišta u razvoju.

Carlos Ghosn, glavni direktor i predsednik Nissana, izjavio je: „Ovo je revolucionarna transakcija i pobeda i za Nissan i za Mitsubishi Motors. Njom nastaje dinamična nova sila u automobilskoj industriji koja će blisko sarađivati i koja će se odlikovati velikom sinergijom. Bićemo najveći deoničar MMC-a, poštovaćemo njihovu marku i njihovu istoriju i povećati njihov potencijal rasta. Pomoći ćemo MMC-u u suočavanju sa izazovima koji su pred njima i poželeti im dobrodošlicu kao najnovijem članu naše Alijanse.”

Osamu Masuko, predsednik uprave i glavni direktor MMC-a, rekao je: „Dugom tradicijom uspešnih partnerstava Nissan je stekao bogato iskustvo u iskorišćavanju prednosti koje donose savezi. Ovim ugovorom će se stvoriti dugoročna vrednost koja je potrebna kako bi naša dva društva napredovala u budućnosti. Dugoročnu vrednostostvarićemo produbljivanjem našeg strateškog partnerstva koje podrazumevadeljenje resursa kao što su odeljenje razvojai zajedniča nabavka.”

Prema uslovima transakcije, Nissan će kupiti 506,6 miliona novoizdatihdeonica MMC-a po ceni od 468,52 jena po deonici. Cenadeonice održava prosečnucenuprocenjenu prema volumenu za period od 21. aprila 2016. do 11. maja 2016.  Nissan će po zaključivanju transakcije postati najveći deoničar MMC-a.

MMC i Nissan očekuju da će društva Mitsubishi Heavy Industries, Mitsubishi Corporation i Bank of Tokyo – Mitsubishi UFJ zadržati svoj značajan kolektivni vlasnički udeo u Mitsubishi Motorsu i podržati ovaj strateški savez.

Transakcija podleže potpisivanju konačnog Ugovora o savezu koje se očekuje do kraja maja ove godine, potpisivanju deoničarskog ugovora sa trenutnim deoničarima MMC-a iz grupacije Mitsubishi Group idobijanju odobrenja nadležnih regulatornih tela. Njeno zaključivanje očekuje se do kraja godine.

 

Odluka Nissana o sticanju strateškog udela u MMC-u predstavlja najnovije širenje njegovog modela Alijanse,koji se temelji na 17 godina iskustva u uzajamnom vlasništvu udela sa Renault-om. Nissan je sticaoudele ili potpisivao partnerske sporazume i sa drugim grupama u automobilskoj industriji, uključujući Daimler i AvtoVaz.

Nakon zaključenja transakcije, MMC će predložiti Nissanove kandidate za članove uprave u odnosu koji odražava Nissanovo prava glasa, uključujući i Nissanovog kandidata za predsednika uprave.

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije