25. Rally Opatija 2016

5. мај, 2016. #

 

REKORDAN BROJ  POSADA NA STARTU

 

Stižu iz 11 zemalja, a na startu i dvije posade iz Srbije

 

                     U riječkom RI Info centru novinarima je predstavljen ovogodišnji međunarodni jubilarni 25.Rally Opatija 2016. što se 6. i 7. svibnja održava na širem području Opatije i zaleđu Učke s istarske strane. Organizator ove tradicionalne manifestacije Autoklub Opatija ove je godine po broju prijava pomalo neočekivano postao hrvatski rekorder. Prijavljeno je čak 119 posada iz 11 zemalja: Hrvatske (32), Italije (35), Slovenije (15), Austrije (13), Njemačke (13), te ostali iz  Češke, Mađarske, Švedske, Slovačke, Srbije, i Rumunjske. Tome je najviše pridonijelo uvrštavanje u šest sustava bodovanja. Uz Prvenstvo Republike Hrvatske sudionici će voziti za bodove Mitropa rally Cupa, talijanskog Alpe Adria rally Cupa, Alpe Adria rally Trophy, te Šampionat i Kup Bosne i Hercegovine.

Rally je začet davne 1981.godine, a uz poneke prekide tradicija se održala do danas jubilarnim 25.izdanjem u kojem se bilježi rekordan broj prijava za područje šire regije.

-Neizmjerno smo zadovoljni da je ova priredba ovako dobro prihvaćena od brojnih posada među kojima prednjače stranci što nam je i cilj da u Opatiji ugostimo što više potencijalnih budućih gostiju. Podržavali smo godinama, a to činimo i sada vrijedne organizatore koji su uspjeli u želji povratka na nekadašnje vrhunske opatijske reli priredbe. Čak što više, imaju slatkih briga s velikim brojem sudionika. Zasigurno je ovo samo početak jedne nove stranice u automobilističkoj kraljici – rallyu na opatijskom području – istakao je Fernando Kirigin, opatijski dogradonačelnik i predsjednik gradske Zajednice sportova.

Strane posade brojnije su od domaćih. Prednjače Talijani što podsjeća na već davne 80-te, a od domaćih u drugo bodovno natjecanje hrvatskog prvenstva ulaze 32 posade iz 15 klubova. Elitu predvodi mađarski tandem u hrvatskom „dresu“ zagrebačkog Autokluba „Delta Sport“ Krisztian Hideg i Istvan Kerek u Mitsubishi Lanceru evo IX, prošlogodišnji pobjednici koji će nastojati ponoviti taj uspjeh. Četvrtu pobjedu na Opatiji pokušat će uloviti najtrofejniji domaći reli as Zagrepčanin Juraj Šebalj, ove sezone s novom suvozačicom Majom Sabol u sebi vjernom i brojnim pobjedama ovjenčanom Mitsubishi Lanceru evo IX. Premijeru na hrvatskim prometnicama imat će prestižna Škoda Fabia R5 mađarske posade Janos Puskadi-Barnabas Godor, a među favorite spadaju i Talijani Alfonso Di Benedetto-Gino Abatecola (Peugeot 207 S2000) i te slovenski prvaci Aleks Humar i Rok Turk svaki u svom Peugeotu 208 R2.

 

Pažnju privlači i nastup dvije posade iz Srbije odakle iz Autokluba „RID Sport“ stižu dvije Zastave Yugo. Iskusniju posadu čine Željko Milutinović i Aleksandar Korčula, dok su debitanti u kraljici auto sporta upravo na Opatiji mlada posada Lazar Blagojević i Miodrag Vasić. Njihovi nastupi bodovat će se i u okviru Kupa BiH.

 

-Sudionike očekuje 360,65 kilometara itinerera s osam brzinskih ispita ukupne duljine 110,54 km. Prve se večeri dva puta vozi brzinac Breza kod Permana, a sutradan su na rasporedu vožnje cestama Ćićarije – dva puta po tri brzinca Brest, Račja Vas i Mune. Konkurencija je izuzetno jaka pa će i uzbuđenja na stazama biti besprijekorna. Obzirom na iznenađujuće veliki broj sudionika sve ljubitelje očekuje pregršt uzbuđenja duž staza – kazao je direktor rallya Dražen Puž.

Uz opatijski klub suorganizatori su riječki autoklubovi Ina Millennium i Rijeka, pokrovitelji gradovi Opatija i Buzet, a glavni sponzor Techno auto.

Servisno parkiralište smješteno je na Preluci gdje će se  već u četvrtak 5.svibnja od 17 do 20 sati odvijati verifikacija posada i tehnički prijam vozila. Nastavit će se sutradan u petak  od 8 do 12 sati -verifikacija posada (Preluk) i tehnički prijam vozila (Servis Kajba Bivio), dok je od 14 do 16,30 sati Shakedown na dijelu brzinca Breza. Okupljanje svih vozila u centru Opatije je od 17,15 sati nadomak gradske Tržnice ispred koje će prvo vozilo startati u 18,30 sati. Od 18,53 i 20,56 sati voze se prva dva brzinca Breza kod Permana.

Subotnji program kreće iz opatijske luke  u 8 sati, Start prvog istarskog brzinca Brest je u 9,03 sati, Račja Vas u 11,06 a Mune kreću u 11,39. Sve se još jednom ponavlja od 14,17 sati. Pobjedničku posadu očekuje se u centru Opatije u 18 sati, a svečanost dodjele priznanja je u 21,45 u  hotelu „4.opatijska cvijeta“

 

Miroslav KRPAN

 

 

 

 

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije