25.Rally Opatija 2016. – Madjarima druga pobeda

10. мај, 2016. #

 

 

 

 

Polovičan uspjeh posada iz Srbije – jedna odustala, druga na cilju

 

                    Dvodnevni međunarodni i jubilarni 25.Rally Opatija 2016. zaključen je pobjedom mađarske posade Krizstian Hideg-Istvan Kerek u Mitsubishi Lanceru EVO IX, koji nastupaju za zagrebački Autoklub Delta Sport.. Poslije osam brzinskih ispita duž itinerera dugog 360,65 km zaleđem Opatije i padinama Učke na istarskoj strani, Mađari su s zapaženom razlikom od 1:12,2 minute sekundi bili brži od  najbolje hrvatske posade Juraj Šebalj-Maja Sabol (AKK Sveta Nedelja) u automobilu identične marke.

Poslije dva večernja brzinca Breza nedomak Permana u opatijskom zaleđu prvi je dan povela talijanska posada Alfonso Di Benedetto-Gino Albatecola u prestižnom  Peugeotu 207 S2000. S neznatnim su zaostatkom slijedili Mađari Hideg i Kerek, te hrvatski dvojac Šebalj-Sabol. Jutro nije najbolje počelo Talijanima pa su nakon puknuća gume i odustali, a vrh je preuzeo mađarski tandem koji je do konačne, druge zaredom pobjede na opatijskom rallyu nanizao pet najboljih vremena na brzincima. Iz prolaza u prolaz povećavali su razliku, a Šebalju koji je cijelo vrijeme bio u samom vrhu za utjehu je dobro leglo najbolje vrijeme pretposljednjeg brzinskog ispita u Račoj Vasi. Bilo je to nakon otkazivanja prethodnog brzinca Brest II koji je pretvoren u etapnu vožnju zbog tehničkih poteškoća na prethodnom BI Mune, ali i kašnjenju u satnici znog rašćišćavanja dionice uslijed jedne od nesreća.

Treće mjesto „generalke“ osvojila je njemačka posada Manuel Kossler-Marcus Poschner, zasigurno jedni od pritajenih  favorita u Subaru Imprezi R4 ovogodišnjeg izdanja Rallya Opatija koji je na startu okupio čak 108 posada iz 11 zemalja što je rekord za širu regiju posljednja dva desetljeća. Mađari Janos Puskadi-Barnabas Godor vozili su premijerno na hrvatskom tlu trkaću Škoda Fabiu R5 ali stigli tek na četvrtoj poziciji, dok  je petim mjestom pobjednički tandem s jednoosovinskim pogonom 2WD slovenski tandem Rok Turk-Martina Lazar /Peugeot 208 R2) opravdao status jednog od najboljih slovenskih vozača. Među prvih deset još su bile tri slovenske posade, a od dvije posade iz Srbije jedna je slavila po dolasku na cilj prvog rallya, dok je druga odustala na polovici.

Iskusni Željko Milutinović sa suvozačem Aleksandrom Korčulom (ASK RiD Sport) u Zastavi Yugo solidno su krenuli u opatijsku avanturu. Prvi dan na dva brzinca ostvarili su dva puta 26.mjesto u klasi 5 u koju su razvrstani, što je doslovno polovica ukupnih sudionika u klasi. Sutradan su već na jutarnjem brzincu „upali“ u skupinu kojoj je dodijeljeno „etapno“ vrijeme, a bio je to prvi od dva djelomično etapno vožena brzinca uz koji je kasnije i jedan kompletan pretvoren u etapu. Četvrti start i dolazak na cilj pokazao je kontinuitet vožnje i rezultata, međutim koban je bio peti na dionici „Mune“ na kojem su odustali.

Mlada posada Lazar Blagojević i Miodrag Vasić (ASK RiD Sport) u još jednom Yugu s osmijehom je napustila Opatiju. Prvi su put u novopripremljenom automobilu stigli do cilja bilježeći iz brzinca u brzinac bolji rezultat. Ako se zna da je više od 40 vozila iz raznih razloga ostalo sa strane ceste, mladim dečkima koji su „probili led“ i ušli u porodicu relijaša kapa dolje. Ako ništa drugo bilježe pobjedu u Kupu BiH, ali i ono važnije – puno puno iskustva koje im samo može pomoći u daljnoj karijeri, a prema planu i najavama  i još ponekom ovogodišnjem nastupu u Hrvatskoj.

 

Vrhunski rezultat među 75 pristiglih automobila na cilju polučio je mladi tandem iz Autokluba Opatija Motorsport Mateo Butorac-Matea Lipovac koji su  19. mjestom ukupno u međunarodnboj konkurenciji za upravljačem Citroena C2R2  ugodno iznenadili i osvojili i treću poziciju hrvatske generalke. Uz njih vrijedi spomenuti u nizu domaćem poretka još jednu posadu Opatija Motorsporta Tomas Hrvatin-Marko Stiperski (Reanault Clio RS) na 24.mjestu ukupno, te dobro izdanje članova AK Rijeka na 32.mjestu i petom za PH Ivana Pavlovića i iskusnog suvozača Elvina Svetića (Renaulkt Clio RS).

Uspješnu organizaciju polučili su članovi Autokluba Opatija uz suport riječkih klubova Rijeka i Ina Millennium. Od 119 prijavljenih startalo je 108 , a odustalo čak 44.

Rezultati – ukupno 1. Hideg-Kerek (AK Delta Sport) 48:10,5 minuta, 2. Šebalj-Sabol (AKK Sveta Nedelja, oba Mitsubishi Lancer EVO IX) +1.12,2 minuta, 3.Kossler-Poschner (Njemačka, Subaru Impreza R4) +1:59,1, 4.Puskadi-Godor (Mađarska, Škoda Fabia R5) +2:33,6, 5.Turk-Lazar  (Slovenija, Peugeot 208 R2) +2:43,7, 6.Zanon-Orion (Italija, Renault Clio S1600) +3:121,0, 7.Premrl-Verbič (Slovenija,Citroen DS3 R3T) +3:32,7, 8.Humar-Cevc (Slovenija, Peugeot 208 R2) +3:37,6, minuta, 9.M.Egginger-S.Egginger (Njemačka,Mitsubishi Lancer evo IX) +4:49,3, 10.Trani-Dessardo (Slovenija, Peugeot 206 RC) +4:50,3.

 

Miroslav KRPAN

Galerija slika

Članci iz iste kategorije