Dakar reli 2015. – prvi put na specijalu najbrži Yazeed Al Rajhi

11. јануар, 2015. #

Danas su ipak vozili svi učesnici 37.DAKAR RELIJA, za vozače motocikala i kvadova to je bila 7.etapa, a za automobiliste i kamiondžije 8. etapa, a odmor za vozače u te dve kategorije ( auto – kamion ) sledi u ponedeljak 12.1.2015.

Za sve je ovaj dan, ova nedelja, bila posebno naporna jer se vozilo na veoma velikim visinama, po razredjenom vazduha, kada motori rade u pola snage, i kada mnogi učesnici nisu nimalo dobro podneli smanjenje pritiska i nadmorsku visinu od oko 4000 metara. Oni koji su već boravili u takvim uslovima kažu da se ljudski organizam lakše zamara, dolazi do vrtoglavice i glavobolje i često do velike mučnine.

Ako se to poveže sa rezultatima, ispada da je YAZEED AL RAJHI iz Saudijske Arabije, sa svojom „toyotom“ i brojem 325 najbolje podneo sve teškoće. U samom finišu brzinskog specijalnog ispita od čak 781 km. pritisnuo je gas do maksimuma i za 1.12 minuta zabeležio najbolje vreme i tako svoju prvu pobedu na specijalu na DAKAR reliju.

U generalnom poretku i dalje vodi NASER AL ATIJAH sa „minijem“, ali mu se sada DE VILIER sa „toyotom“ približio na 8.27 minuta, a treći je odlični AL RAJHI, koji za liderom zaostaje 18.40 minuta. Automobilisti će sutra moći da se naspavaju a njihovi mehaničari da kompletno pregledaju vozila. Poznavaoci prilika i dalje najviše izgleda daju AL ATIJAHU, i govore kako će as iz Katara uspeti da sačuva prvo mesto u predstojećih 5 etapa.

Kod kamiondžija se skoro ništa ne menja. Danas je etapu dobio NIKOLAEV  sa „kamazom“, a u generalnom je prvi njegov prijatelj MARDEEV. Rusi odlično primenjuju taktiku i svako svakom pomaže, cilj je samo jedan, da „kamaz“ trijumfuje.

Situacija u generalnom plasmanu kod motociklista i vozača kvadova je ista. Kod dvotočkaša vode BAREDA i KOMA, a kod četvorotočkaša, SONIK i KASALE. Sutra, u ponedeljak, 12.1.2015.  za njih je odredjena 8. etapa.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije