Renault 8 Gordini – jubilej 50 godina ( video )

21. јануар, 2014. #

Renault će na predstojećem istorijskom „Rallye Monte Carlo Historique“ učestvovati sa pet originalnih Renaulta 8 Gordini i time obeležiti 50. godišnjicu dolaska tog legendarnog sportskog automobila na reli i ostala borilišta.

Istorijska verzija slavnog Relija Monte Karlo jednako je spektakularna kao i automobili koji na njoj učestvuju. Trka startuje na severoistoku Francuske u gradu Reimsu 24. januara i „putuje“ prema jugu i Monaku sa ciljem u noći sa 28. na 29. januar.

U plavim Gordinijima na brzinske ispite i etape ove oldtajmerske avanture krenuće sledeće posade: Jean Ragnotti – Michel Duvernay, Alain Serpaggi – Jean-Pieere Prevost, Michel Leclere – Vincent Rousssel, Thierry Chancel – Francois Forgeoux te Gilles Zaffini – Serge Mollar.

Izvor: Autosport.hr i AUTOBLOG.RS

Dodatak : U nekadašnjoj Jugoslaviji je „renoa 8 gordini“ vozilo više sportskih asova, a najpoznatiji je bio legendarni JOVICA PALIKOVIĆ, Srbin, rodjen u Zagrebu , višestruki šampion Jugoslavije u reliju, na kružnim i brdskim stazama, učesnik maratonskih relija OKO EVROPE, učesnik RELIJA MONTE KARLO, i šampion Jugoslavije u motociklizmu 1965. u klasi 250 kubika. JOVICA PALIKOVIĆ je bio i ostao najkompletniji sportski automobilista Balkana, Jugoslavije i Srbije.

U svetu relija najveća zvezda francuskog RENOA bio je i ostao neponovljivi ŽAN RANJOTI. Imao sam sreću da ga upoznam. Bilo je to 1996. na stazi MANJI KUR u Francuskoj, kada je na trci PORŠE SUPER KUPA, održanog uoči trke F1, v0zio ANDREJ KULUNDŽIĆ. Meni veoma dragu fotografiju zabeležio je MARJAN KULUNDŽIĆ.

WWW.MOJSVETBRZINE.RS

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije