Mini Cooper S – 50 godina od prve pobede na reliju Monte Carlo

27. јануар, 2014. #

 Ove godine se navršava 50 godina od kako je Mini Cooper S  ostvario svoju prvu pobedu na Monte Carlo reliju. Trijumf je 1964. zabeležio  vozač iz Belfasta u Severnoj Irskoj – PATRICK BARRON “ PADDY“ HOPKIRK, rodjen 1933, i tako se upisao na važno mesto u istoriji automobilizma.

Klasični Mini je  debi imao 1959. godine pri čemu je ovaj model pokretao motor A serije zapremine 850 ccm.  koji je razvijao samo 34 ks snage. John Cooper je bio prvi koji je utvrdio da ovaj maleni Mini nudi odlične karakteristike upravljanja koje imaju veliki potencijal za trkanje u realnim uslovima. Godine 1963. Cooper S je predstavljen i doneo je značajno povećanje snage u odnosu na rane Cooper modele obzirom da je koristio BMC motor A serije kapaciteta 1071 ccm dok je njegova snaga bila 70 ks a maksimalna brzina 144km/h.

U saobraćaj Srbije Mini Cooper je stigao 1968. godine. Vozili su ga pored ostalih, u Novom Sadu Rodoljub Malenčić, a u Beogradu, kaskader  Dragomir Stanojević – Bata Kameni, fudbaler „Crvene Zvezde“ Jovan Kule Aćimović, sportski asovi Rade Milivojević, i Srbislav Milovanov, i članovi porodice Djenić, Radič, Djordje i Vladimir. Mini Cooper je sa motorom od 1000 kubika imao 65 ks, i dupli karburatorm a Coper S je imao motor od 1275 ks. Danas ga imaju mnogi ljubitelji old tajmera, a jedan lep Mini se nalazi u Čačku, kod Željka Petrića.

Deo teksta preuzet i doradjen od MOTO.RS

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije