Pogača i so za povratak „Novaka“

27. октобар, 2013. #

Beograd — Prvi avion nacionalne aviokompanije Er Srbija, „erbas A319“, vratio se jutros iz Abu Dabija za Beograd. Putnici su dočekani uz tradicionalnu srpsku pogaču i so.

„Prvenac“ u novoj floti Er Srbije, koji je juče otvorio redovnu liniju Beograd – Abu Dabi, i tako označio zvanični početak rada nove srpske aviokompanije, sleteo je jutros na beogradski aerodrom čak 35 minuta ranije.

Avion sa 35 putnika i pet članova posade je stigao u 5.20, a predviđeni termin za sletanje je bio u 5.55 časova.

„Ako se po ovom jutru dan poznaje avioni Er Srbije će dolaziti ne samo na vreme nego i nešto ranije“, izjavio je na svečanom dočeku generalni direktor beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ Velimir Radosavljević.

Delegacija Srbije na čelu sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem i predstavnici medija su ostali u Abu Dabiju.Avion, koji je dobio ime „Novak Đoković“, dočekan je u Beogradu redovnim hlađenjem vodenim šmrkovima. Putnike je zatim sa pogačom dočekala devojka u tradicionalnoj srpskoj nošnji.

Putnici, uglavnom stranci, izjavili su po izlasku iz aviona da su veoma zadovoljni Er Srbijinim avionom, da je let bio prijatan, a osoblje druželjubivo.

„Danas ispisujemo stranice nove istorije aviosaobraćaja Srbije. Prvi let naše nacionalne aviokompanije Er Srbije koji smo upravo dočekali predstavlja novo, moderno lice potencijala naše zemlje u ovoj oblasti“, istakao je Radosavljević.

Prvi let Er Srbije na liniji Beograd – Abu Dabi simbolizuje poštovanje i zahvalnost prema strateškom partneru avikompaniji Etihad ervejz iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, dodao je Radulović.U avionu za Abu Dabi su, između ostalih, bili i generalni direktor Er Srbije Dane Kondić, ministar poljoprivrede Dragan Glamočić, ministar finansija Lazar Krstić, zamenik predsednika Komiteta Vlade za saradnju sa UAE Mladan Dinkić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, više profesora za Beogradskog, Niškog i Novosadskog univerziteta, predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić, privrednici, predstavnici medija…

Er Srbija će, takođe, uspostaviti nove letove sa matičnog aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu pored Abu Dabiju, ka Banja Luci, Bukureštu, Ljubljani i Pragu koji će biti realizovani do kraja godine.

Ti novi letovi, kako je rečeno, dopunjuju 29 destinacija ka kojima su već postojali letovi ove aviokompanije u okviru letnjeg rasporeda letenja za 2013.Er Srbija, takođe, planira da otvori još sedam novih trasa između januara i aprila sledeće godine, a do juna 2014. učestalost i kapacitet letova će se udvostručiti uz letove do destinacija u 43 zemlje sa 73.000 mesta za putnike na više od 670 letova nedeljno.

Vlada Srbije je u avgustu potpisala sa Etihad ervejzom sporazum o strateškom partnerstvu kojim je predviđeno da kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata postane vlasnik 49 odsto kapitala srpske aviokompanije, kao i ugovor o petogodišnjem upravljanju srpskom nacionalnom aviokompanijom.

TANJUG

 

 

 

 

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije