Ovo možda niste znali

10. април, 2013. #

Ово (можда) нисте знали…

Пише: Никола Симић

Колико је тежак хокејашки пак, који је спорт најопаснији, који је спорт најједноставније наместити, који је најдосаднији меч у историји бокса? Овде ћете сазнати одговоре на ове (не)битне информације о спорту.

Реч спорт настала је од француске речи desport која означава слободно време, оно које се проводи ван посла, у којем човек може да се опусти и ужива у другим стварима. И највећи познаваоци спорта мисле да о спорту знају све, али и они се могу изненадити појединим чињеницама којих нису били ни свесни.

Голф важи за мирну и опуштену игру, али је средином 15. века овај спорт био забрањен у Енглеској. Та одлука је донета 1457. године јер се сматрало да голф одвраћа пажњу од стрличарства. Такође, до средине 19. века голф лоптице су се правиле од коже која је била напуњена перјем.

Ако некога интересује, голф лоптице обично имају 360 рупица (удубљења), али постоје и лоптице које имају чак 420 рупица.

Хокеј, амерички фудбал, бокс, ММА турнири, сви ови спортови подразумевају жесток физички контакт и пореде су честе. Ипак, ако сте се запитали који је спорт најопаснији одговор је неочикиван – трке коња. Годишње у тркама коња погине два до три џокеја у просеку. У целој историји, на први поглед опаснијих спортова, није забележен толики број смртних случајева колико у једној години на хиподромима.

На Светском првенству у фудбалу у Америци 1994. године сви играчи првог тима репрезентације Бугарске имали су презимена која су се завршавала на „ОВ“.

Од када су се 1896. године одржале прве модерне Олимпијске игре у Атини, до данас су само Грчка и Аустралија учествовале у свим Играма.

Лери Луис држи светски рекорд у трци на 100 јарди. Ову даљину Луис је претрчао за 17,8 секунди. Заборавили смо да поменемо да Луис овај рекорд држи у конкуренцији такмичара који имају више од 100 година. Овак декица је у тренутку постављања рекорда имао 101 годину.

Питсбург је једини град у Америци којем сви тимови имају опрему која се састоји од црне и златне боје.

Цео Питсбург у црно-златним бојама

Америчка професионална хокејашка лига има правило којим хокејашима забрањује употребу аспирина. Занимљиво је да слично правило не постоји када је у питању конзумирање дроге.

Бокс је можда племенита вештина, али мало је познато да је за то спорт у којем је најлакше „наместити резултат“.

Када смо већ код бокса, меч између британског шампиона Џима Мејса и Американца Џоа Кобурна из 1870. године сматра се најдосаднијим у историји. Два борца су имала меч у којем скоро четири сата (три сата и 48 минута) ниједан од боксера није упутио ударац ка противнику. У досадашњој историји бокса само су четири боксера нокаутирана у првих десет секунди меча.

Некадашњи боксерски шампион Џини Туни, познатији под надимком „борбени маринац“, био је уверен да се Шекспир налази на Универзитету Јејл. Први бокс меч који је икада снимљен био је између Мајка Леонарда и Џека Кашинга 1894. године.

Иако није популаран у Америци, фудбал је најпопуларнији спорт на планети. Фудбал се игра у 140 земаља света, а броји више од 20 милиона регистрованих играча, на професионалном, полупрофесионалном и аматерском нивоу.

Прве мото трке одржале су се у Француској 1895. године, а ово надметање и данас привлачи највећи број гледалаца.

Кошарку је измислио Канађанин Џејмс Нејсмит 1891. године. Као први обруч Нејсмит је користио корпу за сакупљање брескви коју је окачио о таблу.

Хокејашки пак најчешће се замрзава пред битне утакмице да би се смањило трење. Иначе, један хокејашки пак тежи од 160 до 170 грама.

Атлетичари у тркачким дисциплинама рекорде чешће обарају у поподневним часовима када им је температура тела на највишем нивоу.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije