Karting – mladi asovi Srbije

27. март, 2013. #

Uskoro će nam stići  topliji dani a takodje i nova sezona karting sporta. Trke u malim i brzim zujalicama su već odavno postale popularne u Srbiji. Sećam se vrlo dobro kada sam na improvizovanoj stazi gledao MILOŠA PAVLOVIĆA, koji je na takmičenje dolazio u pratnji roditelja. Sa njim u timu ubrzo se našao i mali MARKO STEVANOVIĆ, od kojeg je njegov otac i trener ZORAN STEVANOVIĆ  sačinio dvostrukog šampiona države. MILOŠ PAVLOVIĆ je posle Košutnjaka nastavio da vozi u Italiji,  ostvarivao je zaista fantastične rezultate u kartingu, koje još niko nije uspeo da dostigne. Bio je drugi u Evropi i treći na svetu ( 1994. god. ) i bio je pobednik svetske trke u Japanu 1996. na stazi u Suzuki.
Miloševi uspesi su bili izraziti povod za sve veću popularnost kartinga. Braća MIRKO i NEMANJA MILOVANOVIĆ  su se vrlo lepo predstavili u GRČKOJ i pobedjivali u šampionatu te zemlje. Sredinom 92. godine baš na stazu Košutnjak pozvao sam JOVANA BORKOVIĆA i njegovog starijeg sina DUŠANA BORKOVIĆA. Šta je kasnije bilo sa DUCOM BORKOVIĆEM to zna cela naša zemlja, osvojio je 6 titula prvaka u kartingu i briljantno nastavio karijeru sportskog vozača. Iz tog perioda valja podsetiti na vrlo dobrog ANDREJA KOVAČEVIĆA i na njegovog oca VLADU KOVAČEVIĆA, koji je zaslužan za pionirske dane kartinga početkom 90. godina , kada je napravio improvizovanu karting stazu na beogradskoj Ada Ciganliji.
Puno mladih se predstavilo u raznim klasama. Dopalo mi se kako voze DRAGAN FILIPOVIĆ iz Zemuna, TAMARA TANASIĆ iz Obrenovca, a i kako napreduje moj mladi pulen  NIKOLA MILJKOVIĆ, o kome se pored oca ZORANA brinuo i moj drug VLADA STOJIĆ ,koji mu je uneo onu neophodnu oštrinu u vožnji. Uvek mi je bio simpatičan mali i punački ALEKSA RADOJKOVIĆ koji je osvojio puno pehara, a naravno zapazio sam na stazi AUTO KOMERCA MILOŠA DJURDJEVIĆA i KRISTIJANA PINTERA, a takodje i PETRA JANJIĆAč koji je imao uspeha i na takmičenjima u inostranstvu. Na istoj stazi, inače najlepšoj u našoj zemlji ( na kojoj se već godinama ne održavaju trke nacionalnog šampionata ??? ), koju je sagradio RAJKO DJURDJEVIĆ  još pre 10 godina ( 2002. ) gledao sam i malog PETRA VASIĆA iz Aleksinca koji je baš na AUTOKOMERCU 2010. pobedio svoje rivale, medju ostalima i danas zvaničnog šampiona dve karting kategorije, malog MILANA NIKOLIĆA, kojeg verovatno greškom prozvaše najmladjim šampionom Evrope u  kartingu, iako nikada nije učetvovao na trkama za prvenstvo starog kontinenta. Pratio sam i uspešnu karijeru kragujevačkog asa ŽELJKA ŽURKE kojeg je nedostatak finansija sprečio da nastavi sa dobrim trkama. Neću zaboraviti vožnje VOJE LEKIĆA, kao ni učestvovanje u karting trkama brata i sestre, MIHAJLA i MINE MITROVIĆ. Pamtim vrlo dobro i mog mladog asa VUKA MINIĆA koji je bio odličan i posle teškog prevrtanja sa kartingom.
Bilo je od 90. godina pa do sada još puno mladih vozača u Srbiji. Ovih dana sam na sajmu automobila upoznao i mladog šampiona klase III, LUKU VOJNIĆA PURČARA, čiji je otac TOMA jedan od najvećih sponzora moto i auto sporta ( GABOR SAGMAJSTER, NIKOLA MILJKOVIĆ i LUKA VOJNIĆ PURČAR – sva trojica šampioni ). Na sajmu sam prvi put video i male asove kartinga iz Požarevca,  dva brata, IGORA i UROŠA STEVANOVIĆA, koji su minule godine debitovali u karting šampionatu, i koji ove sezone nastavljaju sa trkama kao članovi kluba IDEA iz Jagodine.

KARTING ŠAMPIONAT je pravo mesto za posebno vaspitavanje dece, ali, i velika opasnost da deca nauče neka totalno pogrešna pravila ponašanja. Zato je uloga organizatora, sportskih funkcionera i sudija neobično delikatna. Neophodno je prekontrolisati pravila, primenjivati ih na odgovarajući način i nesportske stvari sankcionisati. Napisati ovo je lako, ali je sve to teško primenjivati. Saznajem da će u ovoj sezoni delovati i takozvani komesari, koji će donositi konačne odluke. Nadam se da će sve proći bez većih protesta, u duhu sporta i brige o našim najmladjima.

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije