„Trkačka pozornica“ u Muzeju automobila

9. октобар, 2012. #

Knjige „Trkačka pozornica“, novinara Djordja Djenića, od danas se može naći i kupiti u Muzeju automobila u Beogradu, u ulici Majke Jevrosime br.30.

Knjigu je luksuzno opremio KOLOR PRES  iz Lapova, dizajn korica i grafičku pripremu je obavio DARKO JOVANOVIĆ, tekstove je lektorisao spiker ŽARKO OBRAČEVIĆ,  a preko 250 fotografija su obezbedili MILORAD DESPOTOVIĆ, MILOMIR BOŠKOVIĆ, VLADIMIR LESNIKOV i sam autor.

Knjiga „Trkačka pozornica“ donosi puno zanimljivih tekstova. Mnogi ne znaju da je čuveni sportski vozač MILIVOJE BOŽIĆ  svog „poršea“, sa kojim se izvanredno predstavljao na brdski trkama u Evropi ,dobio od predsednika Josipa Broza Tita. Takodje je malo poznat podatak da je stari beogradski as NESTOR MILANOV još 1970. godine sa još dvojicom prijatelja učestvovao na maratonskom reliju LONDON – MEKSIKO, sa „pežoom 404 dizel“, i da su sigli čak do Santjago de Čilea, a takodje se malo zna da je JOVICA PALIKOVIĆ bio možda i bolji sa motociklom nego sa automobilima, i da je jedini sa ovih prostora koji je na jednoj trci pobedjivao i na dva i na četiri točka.

Djordje Djenić je nekoliko knjiga namenio za poklon našim bibliotekama u dijaspori, a o tome će uskoro biti reči u emisiji „Večeras zajedno“ Prvog programa Radio Beograda, kod urednika i voditelja DUŠANA GLIGORIJEVIĆA.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije