Aleksandar Vukajlović – prvi moto kros šampion Jugoslavije

6. јануар, 2012. #

ALEKSANDAR VUKAJLOVIĆ, rodjen 1933 god.. U članstvu AMD Čačak od 1955. god.

U svojoj karijeri nije bio samo takmičar, već i aktivni sportski radnik, aktivista društvenog, republičkog i saveznog ranga, sportski funkcioner. Više osvojenih pehara na takmičenjima za prvenstva u moto-krosu, nekoliko plaketa, diploma, zahvalnica i drugih priznanja.
Bogatom fondu osvojenih trofeja 1981 god. je pridodao i „Pohvalu 1. oktobar“ koju mu je dodelila skupština opštine  ČAČAK, povodom dana oslobodjenja grada, kao i Orden zasluge za narod sa srebrnom zvezdom,  i Zlatnu značku za 40god. rada u sportu.
Apsolutni je i prvi šampion Jugoslavije u moto- krosu, 1961god.  na Banjici u Beogradu. Na trkama za šampionat Jugoslavije ekipa Čačka nizala je godina uspehe, a može se reći da je moto-kros svoje prve korake u Jugoslaviji napravio baš u Čačku.
Najveći rivali Aleksandru Vukajloviću bili su : Edvard Bzik, Andrija Krivošić (Hrvatska), Radovan Madić i Aleksandar Sinjorin (Makedonija), Pera Popović (BiH), Svetozar Jekić (Kosovo i Metohija)…..
Trke su održavane u Zagrebu, Prištini, Mostaru, Karlovcu, Požarevcu, Beogradu, Pančevu, Bitolju,   kao i Čačku,  koji je proglašen za kolevku moto-krosa. Vozači su uglavnom vozili  “ jawe“  od 250 kubika,  koje su uvežene 1960. god. iz Čehoslovačke.
Šampioni moto krosa, posle ALEKSANDRA VUKAJLOVIĆA bili su EDVARD BZIK, MATIJA STEVANOVIĆ, SVETOZAR JEKIĆ, STANKO VESENJAK, LENO ŠOŠTARIĆ ( tri godine za redom ), pa zatim JOŽE ZUPIN ( takodje tri godine za redom ). Sve do 1973. godine prvenstvo je imalo jednu klasu, a posle  toga su takmičenja moto-kros vozača održavana u tri kategorije.
Ovaj tekst mi je iz Čačka poslao mladi JOVAN VUKAJLOVIĆ , sin ALEKSANDRA VUKAJLOVIĆA. Jovan je hrabro i uspešno nastavio očevim stopama, višestruki je šampion u moto-krosu, i osvajač Zlatne kacige. Priča o pionirima moto krosa iz Čačka, biće objavljena pored mnogih drugih,  u mojoj novoj knizi koju pripremam, i verujem da ću je objaviti ovog proleća, pod naslovom „TRKAČKA POZORNICA“

Galerija slika

Članci iz iste kategorije