Sait Hadžić – šampion zanata i brzih čamaca

25. мај, 2011. #


Ako ste pregledali tekstove na ovom sajtu, iako to baš nije jednostavno jer ih ima preko 400o, verovatno ste uočili priču o gospodinu SAITU HADŽIĆU, čoveku koji je od MUZEJA STARIH AUTOMOBILA, odnosno od Brace Petkovića, dobio laskavo priznanje   N A J B O L J I    R E S T A U R A T E R.

Kada se nadjete u radionicama, halama, magacinima i garažama gospodina SAITA, na adresi Kružni put 28 , Petlovo Brdo, 11190 Beograd, onda sve postaje jasno. U Srbiji  danas ima preko 2oo vlasnika starih automobila i motocikala, ali predmete iz starih vremena, nema niko kao SAIT HADŽIĆ. Taj vremešni zaljubljenik u automobile, po struci automehaničar iz Bijelog Polja, svog prvog oldtajmera, „opel olimpiju“ nabavio je još 1971. godine. Od tada pa do danas pronalazi i skuplja stara vozila, preuredjuje i doteruje, neke proda, a ona najvrednija brižno čuva i  njima se diči.

Ponosi se automobiliom „pakard super ejt“ iz 1948. godine kojeg je pronašao u Nikšiću, kao i „mercedesima“ 190, 230 i 280 SL.

U jednom odeljenju radionice HADŽIĆ nalazi se kamion „pakard“ iz 1915. godine, koji je bio na Solunskom frontu, a posle niza godina sasvim slučajno je pronadjen u jednom bagremaru kod Lapova. Svojevremeno je bio poklon Srbiji od Francuske. Kamion je restauriran a SAIT HADŽIĆ je nedavno boravio u Americi, kao specijalan gost. Još jedan raritet krasi kolekciju HADŽIĆA, a to je kamion „audi“ iz 1916. godine pronadjen na dnu reke Morave kod Smedereva.

Sledeći podatak iz biografije SAITA HADŽIĆA je takodje zanimljiv. Punih deset godina se pored automobila interesovao za brze čamce, i bio trkač. Učestvovao je na mnogim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, bio više puta državni prvak,  a i šampion Evrope u svojoj klasi. Jurio je čamcem po Dunavu i Savi, po jezeru Komo u Italiji, u Slovačkoj i Berlinu, po Jadranu kod Kopra.

Danas u svojoj ogromnoj radionici zapošljava 1o vrhunskih majstora, mehaničare, limare, bravare, metalostrugare. Taj mali tim profesionalaca u stanju je da napravi i neki deo koji više ne postoji, kojeg više nema. Baš ovih dana doteruje jedan divan automobil, marke „kobra“, a pored gospodina SAITA često se nadje da pripomogne sin Saša.

Ako želite da vidite nešto neobično, lepo, a staro i vredno, onda se javite gospodinu SAITU HADŽIĆU na telefon  063 201 738 , a takodje možete pogledati i njegov internet sajt :  www. oldtimer2.com

Članci iz iste kategorije