Švedjani i Finci jedini majstori vožnje po snegu

27. јануар, 2011. #

Kroz nekoliko dana počinje čuveni  ŠVEDSKI RELI koji se boduje za SVETSKI RELI ŠAMPIONAT – WRC. Prvi je priredjen još 1950. godine, u tri sezone nije održan, pa je ovaj pred nama 59. po redu.

ŠVEDSKI RELI je u celom svetu stekao ogroman broj poklonika, i to je pored manje popularnog relija Norveška, jedini reli koji je uvek održavan na putevima prekrivenim snegom,  i u predivnom belom ambijentu, kakav samo zima i sever mogu da pruže. Hiljade i hiljade navijača prate ovo originalno, jedinstveno takmičenje. Publika stiže iz celog sveta, pa se tako više puta , pokraj brzinskih ispita, zavijorila i zastava Srbije.

Ovo takmičenje je posebno omiljeno i medju majstorima volana, i predstavljalo je duel izmedju Skandinavaca i ostalih vozača iz Evrope. Finci i Švedjani su se uvek trudili da prikažu veštinu na svom snežno terenu, a za ostale vozače je uspeh na ŠVEDSKOM RELIJU ,  značio i stvar prestiža. Iskreno govoreći imali su malo razloga za veće radovanje.

Koliko je vozačima iz , da tako kažem, donjeg dela Evrope,  bilo teško da budu u vrhu ŠVEDSKOG RELIJA, govori  statistika. Od 1950. godine pa sve do 2004. godine na ovom ziskom reliju pobedjivali su isključivo vozači iz ŠVEDSKE i FINSKE. Tek 2004. godine tradicija je prekinuta pošto je pobednik bio doktor relija, Francuz  SEBASTIJAN LOEB u svom SITROENU C4.

Pune 33 godine, na ŠVEDSKOM RELIJU su trijumfovali domaći vozači, a od njih najviše, SEDAM PUTA ,  legendarni STIG BLOMKVIST, pa zatim još jedan as ,  BJERN VALDEGARD, koji se pet puta penjao na najviši deo podijuma.

Prvi stranac koji je osvojio  ŠVEDSKI RELI, bio je  čuveni Finac, HANU MIKOLA, a to se dogodilo 1984. Zatim se redjaju i ostali virtuozi volana iz Finske, VATANEN, KANKUNEN, SALONEN, ALEN, MAKINEN, GRONHOLM , ROVANPERA i HIRVONEN, da bi 2005.  i Norvežanin PETER SOLBERG poneo najveći pehar. Medju finskim asovima, najuspešniji je bio visoki MARKUS GRONHOLM, koji je kao i VALDEGARD, pet puta slavio na ŠVEDSKOM RELIJU,

Galerija slika

Članci iz iste kategorije