Još nešto o DAKAR RELIJU

25. децембар, 2010. #

Ako ste u prilici, dodjite sutra u l7  časova na beogradski aerodrom , kako bi svi zajedno ispratili našu ekipu i GABORA SAGMAJSTERA na 32. DAKAR RELI koji počinje 1. januara u Buenos Airesu, u Argentini.

Najveći maratonski reli na svetu pokrenut je 1979. godine na inicijativu francuskog motocikliste TIERI SABINA. Prvi pobednik u klasi motociklista bio je SIRIL NEVO sa JAMAHOM a medju automobilistima ŽENESTIJE sa RENDŽ ROVEROM. Najduži DAKAR reli je održan 1986 godine a staza je imala 15.ooo kilometara.

Reli koji je pred nama, 32. DAKAR biće dugačak  9584  kilometara imaće  l4  etapa i  13  specijalnih ispita. Cilj relija je 16. januara u Buenos Airesu. Na ovom takmićenju očekuje se učešće blizu 500 takmičara koji će biti razvrstani u kategorije KVADOVI, MOTOCIKLI, AUTOMOBILI i KAMIONI. U kategoriji MOTOCIKLISTA u kojoj  će se predstaviti vozač iz SRBIJE, naš GABOR SAGMAJSTER postoje dve klase :  ELITNA ( motori do 450 kubika ) i  MARATONSKA ( motori do 450 i 690 kubika ).

Francuz  STEFAN PETERHANSEL  je najtrofejniji takmičar DAKAR RELIJA, ima 9 pobeda, 3  sa automobilom i 6 sa motociklom.

Najtrofejnije kamiondžije su Čeh KAREL LOPRES,  koji je 6 puta pobedio sa TATROM, i Rus VLADIMIR ČAGIN , koji je takodje 6 puta trijumfovao vozeći  KAMAZA.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije