Muzej automobila u Beogradu

24. новембар, 2010. #

Muzej automobila u Beogradu delo je beogradskog reditelja, scenariste, poslastičara i pre svega zaljubljenika u automobile Brace Petkovića. Nalazi se u centru grada, u ulici Majke Jevrosime 30, a osnovan je 1994. godine u jedinstvenoj zgradi koja je istorijski spomenik, a nekada je bila velika beogradska garaža.  Direktor muzeja i vlasnik zbirke Braca Petković,  kreirao je unutrašnjost stare garaže u kojoj se danas nalazi oko 50 automobila i oko hiljadu raznih eksponata, knjiga, fotografija, kataloga, prospekata, plakata, značaka, bedževa i prva vozačka dozvola u Srbiji, izdata na ime Sreten Kostić.

Najstariji automobil je “marot gordon” iz 1887. godine. Braca Petković se na sjajan način predstavio i kao pozorišni reditelj. U muzeju je održano nekoliko originalnih predstava, a za automobiliste je najznačajnija ona koja je nosila naziv “Gran pri”.

Braca Petković je i odlični poznavalac svega što je vezano za veliku automobilsku i motociklističku trku održanu 3. septembra 1939. godine u Beogradu,  na stazi oko Kalemegdana. Sa svojim sinom napisao je scenario za dokumentarni film “Zaboravljeni Gran pri”  Dinka Tucakovića.  Film traje 50 minuta, do sada skoro nigde nije prikazivan a obiluje  velikim brojem autentičnih svedočenja o najvećoj trci koja je ikada održana u Beogradu.

 

 

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije