Nezaboravni KRF

29. новембар, 2010. #

U drugoj polovini avgusta ove 2010. godine prvi put sam letovao na Krfu. Do tog predivnog starog  grada stigao sam sa svojom suprugom, a doputovali smo automobilom,   malim i prgavim „Ranjotijem“ kako od milošte zovemo našeg  „reno klia GT“. Razmišljali smo najpre da idemo avionom jer je karta bila sa povoljnom cenom a znali smo da se aerodrom na Krfu nalazi nadomak centra, medjutim odlučili smo se ipak za varijantu na četiri točka i to na zemlji, i uopšte nismo pogrešili.

Krenuli smo na put negde pred ponoć i lako savladali ne baš idealan put kroz Srbiju i Makedoniju a onda upravo kada je svanulo zaplovili smo odličnim autoputem prema Igumenici. Od granice pa sve do obale mora vodio nas je širok i upravo završen auto put kroz severni deo Grčke, sa naplatnim rampama koje još nisu proradile i sa širokim moderno sagradjenim tunelima dugačkim sve ukupno oko 70 km. Od Dorćola do Igumenice, izračunao sam, ima tačno 930 km. a na 220 km. od granice  Grčke ,  na pravcu prema Krfu  , nalazi se za sada jedina benzinska pumpa.  Na trajakt smo se ukrcali bez čekanja i za manje od dva sata bili smo u starom gradu Krfu koji je dugo godina bio pod Vizantijom i pod upravom Venecije i koji više liči na stari italijanski gradić nego na Grčka mesta.

Naš cilj bio je Kasiopi na severo zapadu ovog po mnogima najlepšeg ostrva u Jonskom moru, Kasiopi simpatično turističko naselje  sa nekoliko predivnih plaža , puno restorana, sa sobama i apartmanima za iznajmljivanje, sa renta kar radnjama gde mozete naći prevoz od bicikla i skutera do kvada, bagija , džipa i automobila. To je prilika da vrlo povoljno iznajmite neki prevoz i da ne propustite priliku, da obidjete ostrvo maslina,  gde cvetaju smokve i naravno groždje i limun žut. Na ostrvu Krfu čeka vas puno puno toga, mogla bi opširna knjiga da se sačini, da se opišu sve plaže i sve uvale, taverne, odlični seoski putevi crkve i spomenici, božanstvena klima i verovatno jedno od najlepših mora na svetu. Ipak za nas Srbe ovo ostrvo bi moralo da ima jedinstven i ogroman značaj, ali da li je baš tako ili je to moje idealizovano zaključivanje jer su mi i jedan i drugi deda 1915. godine prepešačili Albaniju bežeći sa narodom i vojskom na čelu sa kraljem, od najezde austro ugarske vojske sa severa i zapada i bugarske navale sa istoka. U svakom slučaju svako od nas ko se nadje na Krfu trebalo bi da poseti Srpsku kuću, zdanje i muzej, kuću koja se nalazi nadomak  centra u gradu Krf, a po izlasku iz tog hrama istorije biće mu nadam se poprilično jasno šta je sve naš narod pretrpeo.

Dok ovo pišem, mislim se kako je tačno pre 95  godina po snegu i temperaturi ispod nule oko 400 hiljada vojnika, oficira, žena, dece i mnogih najvećih intelektualaca Srbije ostvarilo nezabeležen poduhvat u svetskoj istoriji. Kada su posle dva meseca stigli na obalu mora gde ih niko nije sačekao usledio je regentov apel ruskom caru Nikolaju drugom Romanovu i njegov oštar ultimatum saveznicima da izbave srpku vojsku i narod.

O svemu što se dešavalo tih dana u Prvom svetskom ratu možete saznati u Srpskoj kući,  u gradu Krfu,  a prilikom boravka na ovom ostrvu,  naići ćete na puno mesta koja podsećaju na nekadašnja vremena i na boravak srpske vojske na ovom za nas ostrvu spasa.

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije